Zadar

Zadar is het economische hart van de provincie Dalmatië. De stad ligt op een schiereiland dat omringd wordt door kades. De historische kern van de stad is aan drie kanten door water omgeven. Aan de vierde kant ligt aan de zeekant het kleine haventje Foša. Bij deze kleine haven Foša, in het zuidoosten van de stad, kunt u de monumentale kettingpoort bezichtigen. Deze landpoort werd in 1543 ontworpen als een triomfboog en is één van de mooiste van Dalmatië. Meteen rechts na de Landpoort, komt u uit op een prachtig plein dat vernoemd is naar de vijf hier aanwezige putten. De hoofdstraat, Kalelarga, is autovrij en hier kunt u heerlijk langs boetiekjes en café’s slenteren. Daarnaast kunt u in Zadar de Simeonkerk en de Anastasiakathedraal bewonderen of het Archeologisch museum bezoeken.

Op een klein half uur rijden van Zadar ligt het autovrij versterkte stadje Nin. De oude stad van Nin ligt op een klein eiland en is door twee bruggen verbonden met het vasteland. Veruit het belangrijkste bouwwerk in de oude stad is de Kerk van het Heilige Kruis. Het simpele, witgepleisterde gebedshuisje is de oudste kerk van Kroatië, en bovendien de kleinste kathedraal ter wereld.

In de omgeving van Zadar, op ongeveer twee uur rijden van de stad ligt Nationaal Park Plitvička Jezera, één van de allermooiste natuurgebieden van Europa. De zestien, over bijna 8 km trapsgewijs gelegen, meren worden met elkaar verbonden door kolkende watervallen. Het felle blauw en groen van de meren steekt sterk af tegen de prachtige bosrijke bergen. Gezien de afstand tussen Zadar en dit schitterende natuurgebied is het aan te raden dit niet op eigen gelegenheid te doen maar een georganiseerde excursie te boeken aan boord. Bent u een natuurliefhebber en heeft u de Plitvice meren al gezien? Breng dan een bezoek aan het (iets dichterbij gelegen) Nationaal park Paklenica, één van de drukst bezocht parken van het land. Het park omvat behalve de hoogste bergtoppen van het Velebitgebergte ook de fraaie Grote en kleine Paklenicakloof. De imposantste van de twee is de Grote Paklenica. Via een goed wandelpad kunt u door deze kloof wandelen. Al direct na de ingang rijzen aan weerszijden van de kloof de rotswanden loodrecht tot wel 400m de hoogte in. Vaak zijn de wanden behangen met alpinisten, want de kloof is wereldberoemd in de bergsportwereld. Mocht u een bezoek brengen aan dit park draag dan aangepaste kleding en neem voldoende proviand en water mee!

Ma - Vr9:00 - 18:00

Zaterdag10:00 - 17:00

Zondag11:00 - 16:00

 

Wilt u langskomen? Graag, maak een afspraak!

Heeft u een vraag?

Onze medewerkers helpen u graag met uw vraag.

010 28 23 880